HP rechts Kerrebijn

Paul Kerrebijn

Orgelcomité

 Bätz -Witte orgel
    
Herv. kerk  Wateringen

Homepage LB


CONCERTAGENDA 2024
 

D.V.

Zaterdag 17 februari
Minne Veldman
Aanvang 19.30 uur


Zaterdag 6 april
Francesca Ajossa
Aanvang 19.30 uur


Zaterdag 12 oktober
Jubileumconcert
(
Jan van Westenbrugge 50 jaar organist in Wateringen)
Aanvang 19.30 uur
 


Zaterdag 30 november
Gert van Hoef
Aanvang 19.30 uur

 

Donderdag 26 december
(2e Kerstdag)

Jan van Westenbrugge
(Kerstconcert met samenzang)
Aanvang 15.00 uur

 


 

 

Plein 9
2291 CA Wateringen


 

Het Doe-orgel

Mede door de opkomst van de televisie in de jaren ’50, is o.a. het kerkbezoek sterk afgenomen, waardoor ouderen en vooral jongeren steeds minder in aanraking komen met het kerkorgel oftewel het pijporgel. Het pijporgel is niet alleen een geweldig ambachtelijk gemaakt instrument om muziek mee te maken, maar het is ook een fantastische ’machine’ om allerlei technieken inzichtelijk te maken en een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed.
Om de toekomst voor het erfgoed van historische orgels te waarborgen, moet de interesse van een volgende generatie gewekt worden, liefst wanneer ze nog jong zijn.
Door de aanschaf van een zogeheten Doe-orgel wil het Orgelcomité het orgel toegankelijk en begrijpelijk maken voor kinderen van de hoogste klassen van de basisscholen in de gemeente Westland.

Wat is het Doe-orgel?

doe-orgel-226

Het Doe-orgel (zie foto) is een leskist met daarin 127 onderdelen, waarmee kinderen in circa 45 minuten zelf een echt orgel in elkaar kunnen zetten (onder begeleiding van een organist, muziekdocent of lid van het Orgelcomité). De taken worden over groepjes leerlingen verdeeld:
 
- het raamwerk in elkaar zetten
- de pijpen sorteren
- de toetsen sorteren

Daarna wordt alles samengebracht in het raamwerk; de magazijnbalg, de windladen, de toetsen en de pijpen.
En dan...spelen maar!
Het orgel heeft twee octaven, van C1 tot en met C3 (zonder Cis1), twee registers met houten pijpen (open en gesloten) en handbediende balgen voor de windvoorziening.
Klik hier voor een filmpje van de opbouw van het Doe-orgel.
Na gebruik wordt het orgel weer gedemonteerd en opgeborgen in de bijbehorende kist.
Bij het orgel behoren instructiekaarten, een instructiefilm en er is een lesbrief beschikbaar voor het organiseren van een lessen-

reeks en een afsluitende excursie naar het befaamde Bätz-Witteorgel van de Hervormde kerk in Wateringen of een andere nabijgelegen kerk.
Op de website www.orgelkids.nl zijn bovendien allerlei aanvullende materialen te vinden, zoals presentaties, werkbladen en aanwijzingen voor kinderen, die een spreekbeurt willen verzorgen over het orgel.
Het orgel is gemaakt door Verschueren Orgelbouw en is een ontwerp van de oud-orgelbouwer Wim Janssen.

Met oprechte dank aan het Fonds 1818 en diverse gulle gevers, beschikt het Orgelcomité sinds enige tijd over het al lang gewenste Doe-orgel om deze in te zetten in de hoogste klassen van de Basisscholen. In samenwerking met Cultuurweb Westland werd uiteraard als eerste contact gezocht met de lokale Pieter v.d. Plasschool. In december 2022 namen de groepen 7A en 7B van deze school deel aan het project en bleken zowel de begeleiders als de leerlingen erg enthousiast over het project ‘Doe-orgel’. Er worden nu contacten gelegd met andere Basisscholen in de gemeente Westland om ook daar leerlingen enthousist te maken voor de muziek, de techniek en het vakmanschap van het pijporgel.