HP rechts Kerrebijn

Paul Kerrebijn

Orgelcomité

 Bätz -Witte orgel
    
Herv. kerk  Wateringen

Homepage LB


CONCERTAGENDA 2022
 

D.V.

Zaterdag 9 april
Jan van Westenbrugge
(Joh. de Heer samenzangavond)
Aanvang 19.30 uur


Mei
Orgeltour Westland
(Stichting Orgelpromotie ZH-West)


Zaterdag 9 juli
Willeke Smits
Aanvang 19.30 uur
 

Zaterdag 20 augustus
André Knevel (Canada)
Aanvang 19.30 uur
 

Zaterdag 1 oktober
Jan van Westenbrugge
 en Jan Peter Teeuw
(Duo-concert met orgel en piano)
Aanvang 15.00 uur
 

Zaterdag 19 november
Matthijs Breukhoven
Aanvang 15.00 uur
 

Maandag 26 december
(2e Kerstdag)

Jan van Westenbrugge
(Kerstconcert met samenzang)
Aanvang 15.00 uur

 


Plein 9
2291 CA Wateringen

 

Het Doe-orgel

Mede door de opkomst van de televisie in de jaren ’50, is o.a. het kerkbezoek sterk afgenomen, waardoor ouderen en vooral jongeren steeds minder in aanraking komen met het kerkorgel oftewel het pijporgel. Het pijporgel is niet alleen een geweldig ambachtelijk gemaakt instrument om muziek mee te maken, maar het is ook een fantastische ’machine’ om allerlei technieken inzichtelijk te maken en een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed.
Om de toekomst voor het erfgoed van historische orgels te waarborgen, moet de interesse van een volgende generatie gewekt worden, liefst wanneer ze nog jong zijn.
Door de aanschaf van een zogeheten Doe-orgel wil het Orgelcomité het orgel toegankelijk en begrijpelijk maken voor kinderen van de hoogste klassen van de basisscholen in de gemeente Westland.

Wat is het Doe-orgel?

doe-orgel-226

Het Doe-orgel (zie foto) is een leskist met daarin 127 onderdelen, waarmee kinderen in circa 45 minuten zelf een echt orgel in elkaar kunnen zetten (onder begeleiding van een organist, muziekdocent of lid van het Orgelcomité). De taken worden over groepjes leerlingen verdeeld:
 
- het raamwerk in elkaar zetten
- de pijpen sorteren
- de toetsen sorteren

Daarna wordt alles samengebracht in het raamwerk; de magazijnbalg, de windladen, de toetsen en de pijpen.
En dan...spelen maar!
Het orgel heeft twee octaven, van C1 tot en met C3 (zonder Cis1), twee registers met houten pijpen (open en gesloten) en handbediende balgen voor de windvoorziening.
Klik hier voor een filmpje van de opbouw van het Doe-orgel.
Na gebruik wordt het orgel weer gedemonteerd en opgeborgen in de bijbehorende kist.
Bij het orgel behoren instructiekaarten, een instructiefilm en er is een lesbrief beschikbaar voor het organiseren van een lessen-

reeks en een afsluitende excursie naar het befaamde Bätz-Witteorgel van de Hervormde kerk in Wateringen of een andere nabijgelegen kerk.
Op de website www.orgelkids.nl zijn bovendien allerlei aanvullende materialen te vinden, zoals presentaties, werkbladen en aanwijzingen voor kinderen, die een spreekbeurt willen verzorgen over het orgel.
Het orgel is gemaakt door Verschueren Orgelbouw en is een ontwerp van de oud-orgelbouwer Wim Janssen.

Met oprechte dank aan het Fonds 1818 en diverse gulle gevers, beschikt het Orgelcomité sinds enige tijd over het al lang gewenste Doe-orgel en is al met de voorbereidingen begonnen om zodra het mogelijk is het Doe-orgel op de eerste Basisschool te kunnen inzetten enz.
Uiteraard volgt t.z.t. meer informatie op deze website, zodra het instrument voor de eerste keer in de kerk wordt gepresenteerd.